| dc.contributor.author | COVALIOV, Eugenia | |
| dc.contributor.author | POPOVICI, Violina | |
| dc.contributor.author | CAPCANARI, Tatiana | |
| dc.contributor.author | RADU, Oxana | |
| dc.contributor.author | NEGOIŢĂ, Cătălina | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-19T14:27:06Z | |
| dc.date.available | 2025-12-19T14:27:06Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | COVALIOV, Eugenia; Violina POPOVICI; Tatiana CAPCANARI; Oxana RADU și Cătălina NEGOIŢĂ. Valorificarea compușilor bioactivi din surse vegetale alternative pentru dezvoltarea alimentelor fermentate funcționale. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, pp. 265-266-5. ISSN 3008 - 458X. | en_US |
| dc.identifier.issn | 3008 - 458X | |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/34060 | |
| dc.description | Lucrare brevetată sau în curs de brevetare / proiect: Bio-FERM, proiect pentru tineri cercetători | en_US |
| dc.description.abstract | Cercetarea urmărește valorificarea compușilor bioactivi din cereale, pseudocereale, leguminoase și alte surse vegetale alternative pentru obținerea de alimente fermentate funcționale cu beneficii nutriționale și pentru sănătate. Fermentația va fi optimizată prin utilizarea unor culturi microbiene specifice, cu scopul de a îmbunătăți digestibilitatea, biodisponibilitatea și activitatea biologică a produselor. Analizele includ determinări fizico-chimice, evaluarea profilului bioactiv, teste de digestibilitate in vitro, biodisponibilitate și caracterizări microbiologice. Rezultatele vor permite dezvoltarea unor produse inovatoare – băuturi fermentate, iaurturi vegetale, panificație și batoane funcționale – cu impact științific și aplicativ. | en_US |
| dc.description.abstract | The research aims to valorize bioactive compounds from cereals, pseudocereals, legumes, and other alternative plant sources for the development of functional fermented foods with nutritional and health benefits. Fermentation will be optimized using specific microbial cultures to improve digestibility, bioavailability, and the biological activity of the products. Analyses will include physicochemical determinations, bioactive compound profiling, in vitro digestibility tests, bioavailability assessment, and microbiological characterizations. The results will enable the development of innovative products—fermented beverages, plant-based yogurts, bakery items, and functional bars—optimized for both nutritional value and sensory properties, with significant scientific and practical impact. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | invenţii | en_US |
| dc.subject | inventions | en_US |
| dc.subject | alimente fermentate | en_US |
| dc.subject | surse vegetale alternative | en_US |
| dc.subject | functional fermented foods | en_US |
| dc.subject | alternative plant sources | en_US |
| dc.title | Valorificarea compușilor bioactivi din surse vegetale alternative pentru dezvoltarea alimentelor fermentate funcționale | en_US |
| dc.title.alternative | Valorization of bioactive compounds from alternative plant sources for the development of functional fermented foods. | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: