| dc.contributor.author | POPOVICI, Violina | |
| dc.contributor.author | COVALIOV, Eugenia | |
| dc.contributor.author | CAPCANARI, Tatiana | |
| dc.contributor.author | COJOCARI, Alexandrina | |
| dc.contributor.author | RADU, Oxana | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-19T14:17:04Z | |
| dc.date.available | 2025-12-19T14:17:04Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | POPOVICI, Violina; Eugenia COVALIOV; Tatiana CAPCANARI; Alexandrina COJOCARI și Oxana RADU. Stabilizarea compușilor bioactivi din surse horticole prin încapsulare lipozomală. In: PRO INVENT 2025. Salonul internaţional al cercetării ştiinţifice, inovării şi inventicii. ed. 22, 15 - 17 octombrie 2025, Cluj-Napoca, Romania: catalog. Cluj-Napoca, 2025, p. 264-4. ISSN 3008 - 458X. | en_US |
| dc.identifier.issn | 3008 - 458X | |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/34059 | |
| dc.description | Lucrare brevetată sau în curs de brevetare /proiect: BioPLIP - proiect de stat pentru tineri cercetători | en_US |
| dc.description.abstract | Proiectul BioPLIP urmărește dezvoltarea unei tehnologii inovatoare pentru stabilizarea și îmbunătățirea bioaccesibilității compușilor bioactivi extrași din surse horticole autohtone și deșeuri agroindustriale, în vederea obținerii de alimente funcționale și suplimente nutriționale sustenabile. Se vor extrage compuși liposolubili din cătină, păducel și măceșe, precum și compuși hidrosolubili din tescovină de struguri și mere, urmând încapsularea lor în lipozomi. Cercetările includ caracterizarea fizico-chimică, evaluarea stabilității și bioaccesibilității (in vitro), cu utilizarea metodelor avansate UV/Vis, HPLC, DLS, FTIR și TEM. Rezultatele vor sprijini bioeconomia circulară, reducerea deșeurilor și formarea tinerilor cercetători. | en_US |
| dc.description.abstract | The BioPLIP project aims to develop improving the bioaccessibility of bioactive compounds extracted from local horticultural sources and agro-industrial by-products, targeting the creation of sustainable functional foods and nutritional supplements. Liposoluble compounds will be obtained from sea buckthorn, hawthorn, and rosehip, while hydrosoluble compounds will be extracted from grape pomace and apples, followed by liposomal encapsulation. Research includes physicochemical characterization, stability, and in vitro bioaccessibility evaluation using advanced methods such as UV/Vis, HPLC, DLS, FTIR, and TEM. Results will support circular bioeconomy, waste reduction, and the training of young researchers in food biotechnology. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | invenţii | en_US |
| dc.subject | inventions | en_US |
| dc.subject | BioPLIP | en_US |
| dc.subject | alimente funcționale | en_US |
| dc.subject | sustainable functional foods | en_US |
| dc.title | Stabilizarea compușilor bioactivi din surse horticole prin încapsulare lipozomală | en_US |
| dc.title.alternative | Stabilization of plant-derived bioactive compounds by liposomal encapsulation | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: