| dc.contributor.author | BALAN, Mihail | |
| dc.contributor.author | POPESCU, Victor | |
| dc.contributor.author | ȚISLINSCAIA, Natalia | |
| dc.contributor.author | BALAN, Tatiana | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-15T18:04:20Z | |
| dc.date.available | 2025-12-15T18:04:20Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.citation | BALAN, Mihail; Victor POPESCU; Natalia ȚISLINSCAIA and Tatiana BALAN. Sporirea eficienței procesului de deshidratare a fructelor de specii sâmburoase cu aplicarea tehnologiilor inovative = Increasing the efficiency of thedehydration process of stone fruits by applying innovative technologies. In: INFOINVENT 2025. Expoziţia Internaţională Specializată = International Specialized Exhibition, 3-5 Decembrie 2025, Ediţia 19: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2025, p. 195. | en_US |
| dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/33975 | |
| dc.description | Compartimentul II: Proiecte de inovare și transfer tehnologic. Proiecte de cercetare. Monografii. Secţiunea B: Proiecte de cercetare. | en_US |
| dc.description.abstract | Proiectul prevede sporirea eficienței procesului de uscare a fructelor sâmburoase autohtone, în baza aplicării tehnologiilor noi, ecologic inofensive și energoeficiente, urmărindu-se în prim plan creșterea calității produselor procesate, în vederea fortificării sănătății consumatorilor și asigurarea securității alimentare. Obiectivele principale: - Analiza stadiului actual al cercetărilor din domeniul tematicii proiectului și evidențierea tendințelor aplicării tehnologiilor noi de procesare a fructelor,îndeosebi pentru creșterea calității produselor, menținerea sănătății consumatorilor și asigurarea securității alimentare. - Cercetarea, din punct de vedere cantitativ și calitativ, a procesului de deshidratare a fructelor sâmburoase autohtone, cu aplicarea metodelor noi, energoeficiente, ecologic inofensive și argumentarea tuturor parametrilor procesului și a indicatorilor de performanță. - Sistematizarea rezultatelor cercetărilor și crearea bazei de date bine argumentate în temeiul noilor cunoștințe obținute în cadrul proiectului. - Diseminarea pe scară largă a rezultatelor cercetărilor prin comunicarea și publicarea lor la nivel național și internațional. - Implementarea în practică a rezultatelor obținute, în întreprinderile specializate și în procesele de instruire și cercetare. | en_US |
| dc.description.abstract | The project envisages increasing the efficiency of the drying process of indigenous stone fruits, based on the application of new, ecologically harmless and energy-efficient technologies, aiming primarily at increasing the quality of processed products, in order to strengthen the health of consumers and ensure food safety. Main objectives: - Analysis of the current state of research in the field of the project and the highlighting of trends in the application of new fruit processing technologies, especially to increase product quality, maintain consumer health and ensure food safety. -Research, from a quantitative and qualitative point of view, of the process of dehydration of local stone fruits, with the application of new, energy-efficient, ecologically harmless methods and the argumentation of all process parameters and performance indicators. - Systematization of research results and creation of a well-argued database established on the new knowledge obtained within the project. - Widespread dissemination of research results through theircommunication and publication at national and international level. - Implementation of theobtained results in practice, in specialized enterprises and in training and research processes. | en_US |
| dc.language.iso | en | en_US |
| dc.language.iso | ro | en_US |
| dc.publisher | Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) | en_US |
| dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
| dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
| dc.subject | deshidratare | en_US |
| dc.subject | fructe sâmburoase | en_US |
| dc.title | Sporirea eficienței procesului de deshidratare a fructelor de specii sâmburoase cu aplicarea tehnologiilor inovative = Increasing the efficiency of thedehydration process of stone fruits by applying innovative technologies | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: