Proiectul prevede elaborarea procedeului de uscare a fructelor sămânțoase prin combinarea optimă a convecției cu microunde. Aplicarea procedeului elaborat va permite creșterea eficienței energetice a procesului de uscare a fructelor și sporirea indicilor de calitate a produselor finite (fructelor uscate), prin eficientizarea procesului de tratare tehnologică și prevenirea efectelor adverse sau a fenomenelor cu influență negativă, care apar în procesul uscării, cum ar fi oxidarea elementelor și substanțelor instabile sau brunificarea stratului superficial. Aceste procese conduc la diminuarea calității organoleptice a produselor și la reducerea cantitativă a substanțelor nutritive. În rezultatul cercetărilor, se vor determina parametrii tehnologici optimi ai procesului și regimurile eficiente de tratare tehnologică a produselor în baza metodei propuse, pentru reducerea costurilor, creșterea productivității și calității fructelor uscate prin asigurarea păstrării substanțelor nutritive și caracteristicilor organoleptice ale acestora.
The project envisages the development of the procedure for drying seeded fruits through the optimal combination of convection with microwaves. The application of the elaborated procedure will allow increasing the energy efficiency of the fruit drying process and increasing the quality indices of the finished products (dried fruits), by making the technological treatment process more efficient and preventing adverse effects or phenomena with negative influence, which appear in the drying process, such as oxidation of unstable elements and substances or browning of the surface layer. These processes lead to the reduction of the organoleptic quality of the products and the quantitative reduction of nutrients. As a result of the research, the optimal technological parameters of the process and the effective regimes of technological treatment of the products will be determined based on the proposed method, to reduce costs, increase the productivity and quality of dried fruits by ensuring the preservation of nutrients and their organoleptic characteristics.