dc.contributor.author | URSATII, Nicolai | |
dc.contributor.author | VOLCONOVICI, Liviu | |
dc.date.accessioned | 2025-04-12T05:47:11Z | |
dc.date.available | 2025-04-12T05:47:11Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | URSATII, Nicolai and Liviu VOLCONOVICI. Increasing energy efficiency and reducing the risk of alteration of the raw material at milk collection centers = Creșterea eficienței energetice și reducerea riscului de alterare a materiei prime la centrele de colectare a laptelui. Energy Environment Efficiency Resources Globalization. 2024, vol. 10, nr. 4, pp. 34-47. ISSN 2457-5011, ISSN 2668-7003. | en_US |
dc.identifier.issn | 2457-5011 | |
dc.identifier.issn | 2668-7003 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.37410/EMERG.2024.4.03 | |
dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/30821 | |
dc.description.abstract | The paper presented the current situation regarding the pre-cooling and cooling processes of milk at the collection centers in the countries of the European Union and in the Republic of Moldova. It has been found that cooling the milk in the first hours after milking is very important. In order to reduce the risk of milk spoilage in the collection process from individual producers, the use of ice boxes in the tanks of the collection trucks was proposed at the collection centers in the Republic of Moldova. In order to determine the ice requirement in the mobile collection process, the mathematical model was developed to establish the optimal ice-to-milk ratio. Based on the theoretical results, experimental tests were carried out that demonstrated the correctness of the calculations. It should be noted that the pre-cooling of milk increases the energy efficiency at the collection center, by reducing the time of use of the refrigeration plant, and the costs necessary to obtain ice are compensated by the volume of milk that is at risk of being spoiled. | en_US |
dc.description.abstract | În lucrare s-a prezentat situația actuală privind procesele de pre răcire și răcire a laptelui la centrele de colectare din țările Uniunii Europene și din Repulica Moldova. Pentru reducerea riscului de alterare a laptelui în procesul de colectare de la producătorii individuali, la centrule de colectare din Republica Moldova s-a propus utilizarea boxelor cu gheață in rezervoarele autospecialelor de colectare. Pentru determinarea necesarului de gheață în procesul de colectare mobilă, s-a dezvoltat modelul matamatic pentru stabilirea raportului optim gheață lapte. În baza rezultatelor teoretice s-au efectuat încercări experimentale, care au demonstrat corectitudinea calculelor. De menționat că pre răcirea laptelui crește eficiența energetică la centrul de colectare, prin reducerea timpului de utilizare a instalației frigorifice, iar costurile necesare pentru obținerea de gheață se compensează din volumul de lapte care risca să fie alterat. | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | General Association of the Engineers in Romania (AGIR) | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | collection | en_US |
dc.subject | collection center | en_US |
dc.subject | energy efficiency | en_US |
dc.subject | ice | en_US |
dc.subject | milk | en_US |
dc.subject | spoilage risk | en_US |
dc.subject | eficienţă energetică | en_US |
dc.subject | gheaţă | en_US |
dc.subject | colectare | en_US |
dc.subject | risc de alterare | en_US |
dc.subject | lapte | en_US |
dc.subject | centru de colectare | en_US |
dc.title | Increasing energy efficiency and reducing the risk of alteration of the raw material at milk collection centers | en_US |
dc.title.alternative | Creșterea eficienței energetice și reducerea riscului de alterare a materiei prime la centrele de colectare a laptelui | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: