dc.contributor.advisor | GODOROJA, Mariana | |
dc.contributor.author | STAEVA, Matriona | |
dc.date.accessioned | 2025-02-17T11:10:02Z | |
dc.date.available | 2025-02-17T11:10:02Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.citation | STAEVA, Matriona. Măsuri de siguranță a alimentelor privind calitatea materiei prime modificată genetic în sistemul eco-pedologic din sudul Moldovei, trasabilitatea tehnologică și particularitățile HACCP în producţia de porumb. Teză de master. Programul de studiu Siguranţa alimentelor de origine vegetală. Conducător ştiinţific GODOROJA Mariana. Universitatea Tehnică a Moldovei. Chișinău, 2025. | en_US |
dc.identifier.uri | https://repository.utm.md/handle/5014/29607 | |
dc.description | Fişierul ataşat conţine: Adnotare, Annotation, Cuprins, Introducere, Bibliografie. | en_US |
dc.description.abstract | Scopul principal al studiului a fost studierea trasabilității culturii de porumb pe parcursul întregului proces de cultivare, procesare, comercializare și consumare, precum și elucidarea potențialele riscuri în anumite etape. Scоpul prеcоnizаt prеvеdе rеаlizаrеа următоаrеlоr оbiеctivе: Studiul tehnologiilor de cultivare a porumbului zaharat. Examinarea procesului de conservare a porumbului dulce. Evaluarea conservelor de porumb dulce disponibile pe piața din Republica Moldova. Investigarea trasabilității în etapele de cultivare și produsele finale. Implementarea monitorizării punctelor critice și a măsurilor de prevenire a contaminării. Metodologia cercetării științifice pentru tema „Măsuri de siguranță a alimentelor privind calitatea materiei prime modificată genetic în sistemul eco-pedologic din sudul Moldovei, trasabilitatea tehnologică și particularitățile HACCP în producţia de porumb” implică un plan bine structurat, care include etape și metode specifice de investigare. Aceasta poate fi detaliată astfel: Definirea obiectivelor și planificarea cercetării prin identificarea clară a obiectivelor cercetării, cum ar fi evaluarea prin comparație soiurilor modificate genetic și celor nemodificate autohtone, analiza datelor statistice privind detectarea OMG în produse alimentare din porumb în RM și alegerea unui eșantion de porumb conservat reprezentativ care corespunde cerințelor tehnice; Materiale și metode utilizate prina alegerea mai multor soiuri de porumb modificate și nemodificate genetic, selectarea unor conserve de porumb dulce (5 eșantioane) pentru analiza organoleptică, descrierea condițiilor ecologice ale zonei de studiu, analiza climatică cu colectarea datelor despre temperatură, precipitații, umiditate și alte condiții meteorologice relevante și studiul solului prin evaluarea caracteristicilor fizico-chimice (pH, textura, conținut de materie organică); Colectarea datelor - indicatori organoleptici ai porumbului zaharat conservat (aspect exterior, gust și miros, consistența, culoarea, calitatea lichidului de umplere). Metode de analiză a datelor prin statistici descriptive - calcularea mediei, fracția masică de boabe de porumb și interpretări grafice - reprezentarea vizuală a datelor prin grafice și tabele. Interpretarea rezultatelor prin compararea performanțelor hibrizilor transgenice și nemodificate genetic, elucidarea situaței privind cazuri de detectare a OMG în produse alimentare de porumb în parcursul anilor 2022-2024, identificarea celui mai bun porumb conservat conform indicatorilor organoleptici și formularea unor concluzii științifice și recomandări. Nоutаtеа ştiinţifică а rеzultаtеlоr оbţinutе pe tema „Măsuri de siguranță a alimentelor privind calitatea materiei prime modificată genetic în sistemul eco-pedologic din sudul Moldovei, trasabilitatea tehnologică și particularitățile HACCP în producţia de porumb”. Noutatea și originalitatea științifică a prezentei teze este determinată atât de natura cercetării, cât și de scopul și obiectivele multiaspectuale ale tezei, care nu au fost anterior documentate sau studiate detaliat. Noutatea științifică rezidă în aprofundarea gradului de investigare și identificare a calității materiei prime precum și siguranța alimentelor plasate pe piața internă din punct de vedere a riscului de contaminare cu OMG. Semnificația teoretică derivă din noutatea științifică, actualitatea, sintezele și analizele realizate, dar și de concluziile generale. | en_US |
dc.description.abstract | The main purpose of the study was to study the traceability of corn crop throughout the entire process of cultivation, processing, marketing and consumption, as well as to elucidate potential risks at certain stages. The intended purpose provides for the achievement of the following objectives: Study of sweet corn cultivation technologies. Examination of the sweet corn preservation process. Evaluation of canned sweet corn available on the market in the Republic of Moldova. Investigation of traceability in the cultivation stages and final products. Implementation of monitoring of critical points and measures to prevent contamination. The methodology of scientific research for the topic "Food safety measures regarding the quality of genetically modified raw material in the eco-pedological system of southern Moldova, technological traceability and HACCP peculiarities in corn production" involves a well-structured plan, which includes specific stages and methods of investigation. This can be detailed as follows: Defining the objectives and planning the research by clearly identifying the research objectives, such as the comparative evaluation of genetically modified and native non-modified varieties, the analysis of statistical data on the detection of GMOs in corn food products in the Republic of Moldova and the selection of a representative canned corn sample that meets the technical requirements; Materials and methods used by choosing several genetically modified and non-genetically modified corn varieties, selecting canned sweet corn (5 samples) for organoleptic analysis, describing the ecological conditions of the study area, climatic analysis with the collection of data on temperature, precipitation, humidity and other relevant meteorological conditions and soil study by evaluating physicochemical characteristics (pH, texture, organic matter content); Data collection - organoleptic indicators of canned sweet corn (external appearance, taste and smell, consistency, color, quality of filling liquid). Methods of data analysis through descriptive statistics - calculating the average, mass fraction of corn grains and graphical interpretations - visual representation of data through graphs and tables. Interpretation of results by comparing the performance of transgenic and non-genetically modified hybrids, elucidating the situation regarding cases of GMO detection in corn food products during 2022-2024, identifying the best preserved corn according to organoleptic indicators and formulating scientific conclusions and recommendations. Scientific novelty of the results obtained on the topic "Food safety measures regarding the quality of genetically modified raw material in the eco-pedological system of southern Moldova, technological traceability and HACCP peculiarities in corn production". The novelty and scientific originality of this thesis is determined both by the nature of the research, and by the multifaceted purpose and objectives of the thesis, which have not been previously documented or studied in detail. The scientific novelty lies in the deepening of the degree of investigation and identification of the quality of raw materials as well as the safety of foods placed on the domestic market from the point of view of the risk of contamination with GMOs. The theoretical significance derives from the scientific novelty, the topicality, the syntheses and analyses carried out, but also from the general conclusions. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Universitatea Tehnică a Moldovei | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | OMG | en_US |
dc.subject | porumb modificat genetic | en_US |
dc.subject | porumb dulce conservat | en_US |
dc.subject | GMO | en_US |
dc.subject | genetically modified corn | en_US |
dc.subject | preserved sweet corn | en_US |
dc.title | Măsuri de siguranță a alimentelor privind calitatea materiei prime modificată genetic în sistemul eco-pedologic din sudul Moldovei, trasabilitatea tehnologică și particularitățile HACCP în producţia de porumb | en_US |
dc.title.alternative | Food safety measures regarding the quality of genetically modified raw material in the eco-pedological system of Southern Moldova, technological traceability and HACCP particularities in corn production | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
The following license files are associated with this item: