dc.contributor.advisor | CUMPANICI, Andrei | |
dc.contributor.author | CORNEI, Natalia | |
dc.date.accessioned | 2025-02-07T12:26:48Z | |
dc.date.available | 2025-02-07T12:26:48Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.citation | CORNEI, Natalia. Cercetări privind păstrarea merelor și elaborarea sistemului de siguranță a alimentului. Teză de master. Programul de studiu Calitatea şi Siguranţa Produselor Alimentare. Conducător ştiinţific CUMPANICI Andrei. Universitatea Tehnică a Moldovei. Chișinău, 2025. | en_US |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/29397 | |
dc.description | Fişierul ataşat conţine: Rezumat, Summary, Cuprins, Introducere, Bibliografie. | en_US |
dc.description.abstract | Scopul: Evaluarea mecanismelor de acțiune a preparatului 1-MCP asupra proceselor de maturare și evoluția păstrării fructelor de măr, în vederea optimizării tehnologiilor de păstrare a fructelor și dezvoltării unui Sistem de siguranță alimentară eficient, care să asigure calitatea și conformitatea produsului. Obiectivele: Evaluarea evoluției de păstrare a merelor de soi Gala și acțiunea preparatului 1-MCP asupra proceselor de maturare la fructe ca tehnologie alternativă modernă de păstrare. Stabilirea gradului de influență a preparatului 1-MCP asupra intensității procesului de respirație și emisiei etilenei, gradul de fermitate, conținutul de substanță uscată solubilă și conținutul acidității titrabile, ca indicatori a gradului de maturare, vitezei de biodegradare a substanțelor de rezervă, calității și duratei de păstrare a fructelor de măr. Noutatea și originalitatea lucrării: Asigurarea păstrării pe termen lung a fructelor de măr, reprezintă o provocare globală, avînd în vedere nevoia de a prelungi durata de viață a fructelor proaspete, păstrînd calitatea și valoarea nutritivă. Sistemele moderne de păstrare a merelor au evoluat considerabil, utilizând tehnologii avansate precum păstrarea în atmosferă controlată, tratamente chimice și biologice, dar și metode sustenabile, toate cu scopul de a reduce pierderile post-recoltare și de a menține calitatea produselor până la momentul consumului. În același timp, creșterea cerințelor privind siguranța alimentară și sustenabilitatea proceselor impune elaborarea unor sisteme eficiente de management al calității și siguranței produselor alimentare, inclusiv pentru mere. | en_US |
dc.description.abstract | Objective: The evaluation of the mechanisms of action of the 1-MCP preparation on the ripening processes and storage evolution of apples to optimize fruit storage technologies and develop an efficient food safety system that ensures the quality and compliance of the product. Objectives: Evaluate the storage evolution of Gala apples and the impact of 1-MCP preparation on the ripening processes of fruit under modern alternative storage technologies. Determine the degree of influence of 1-MCP preparation on respiration intensity and ethylene emission, firmness, soluble dry matter content, and titratable acidity content, as indicators of ripeness, maturity, biodegradation rates of reserve substances, and the quality and storage duration of apples. Novelty and Originality of the Work: Ensuring the long-term storage of apples represents a global challenge, given the need to extend the shelf life of fresh fruit while maintaining quality and nutritional value. Modern apple storage systems have evolved significantly, utilizing advanced technologies such as controlled atmosphere storage, chemical and biological treatments, and sustainable methods—all aimed at reducing post-harvest losses and maintaining product quality until consumption. At the same time, meeting food safety requirements and sustainability demands involves developing an efficient quality and safety management system for food products, including apples. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Universitatea Tehnică a Moldovei | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | mere | en_US |
dc.subject | păstrare | en_US |
dc.subject | atmosferă controlată | en_US |
dc.subject | apples | en_US |
dc.subject | storage | en_US |
dc.subject | controlled atmosphere | en_US |
dc.title | Cercetări privind păstrarea merelor și elaborarea sistemului de siguranță a alimentului | en_US |
dc.title.alternative | Research on apple storage and development of a food safety system | en_US |
dc.type | Thesis | en_US |
The following license files are associated with this item: