dc.contributor.author | BOGDAN-GOLUBI, Nina | |
dc.contributor.author | BALAN, Ludmila | |
dc.contributor.author | SLANINA, Valerina | |
dc.date.accessioned | 2024-07-01T10:02:01Z | |
dc.date.available | 2024-07-01T10:02:01Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | BOGDAN-GOLUBI, Nina, BALAN, Ludmila, SLANINA, Valerina. Activitatea antibacteriană a unor tulpini de bacterii lactice. In: Instruire prin cercetare pentru o societate prosper: mater. conf. şt.-pract. internaţ., ed. a 11-a, 16-17 mai 2024, Chişinău. Chişinău, 2023, vol. 1: Realizări contemporane în științe ale naturii, pp. 170-174. ISBN 978-9975-46-900-5. | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-9975-46-900-5 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.46727/c.v1.16-17-05-2024.p170-174 | |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/27725 | |
dc.description.abstract | Au fost studiate proprietățile antibacteriene la patru tulpini autohtone de bacterii lactice împotriva testculturilor Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Agrobacterium tumefaciens, Corynebacterium michiganens, Erwinia carotovora și Xanthomonas campestris. S-a constatat că toate tulpinile au activitate antibacteriană împotriva microorganismelor Gram-pozitive și Gram-negative. Lactococcus lactis biovar diacetylactis CNMN-LB-14 posedă un spectru larg de acțiune antibacteriană împotriva tuturor test-culturilor datorită prezenței compusului aromatic – diacetil. Pe baza acestor rezultate se poate concluziona că proprietățile inhibitoare ale bacteriilor lactice permit utilizarea lor în industria alimentară și în agricultură. | en_US |
dc.description.abstract | Were studied antibacterial properties of four autochthonous lactic acid bacteria strains against bacterial testorganisms Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens, Agrobacterium tumefaciens, Corynebacterium michiganens, Erwinia carotovora and Xanthomonas campestris. All strains were found to have antibacterial activity against Grampositive and Gram-negative microorganisms. Lactococcus lactis biovar diacetylactis CNMN-LB-14 possess a broad spectrum of antibacterial action against all test-organisms due to the participation of aromatic compound – diacetyl. Based on these results, it can be concluded that the inhibitory properties of the lactic acid bacteria allow their use not only for food industry, but also for agriculture. | en_US |
dc.language.iso | ro | en_US |
dc.publisher | Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă" din Chișinău | en_US |
dc.relation.ispartofseries | Conferinţă ştiinţifico-practică internaţională "Instruire prin cercetare pentru o societate prosper" = "Education through research for a prosperous society";ed. a 11-a, 16-17 mai 2024, Chişinău, Republica Moldova | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | bacterii lactice | en_US |
dc.subject | tulpini de bacterii lactice | en_US |
dc.subject | proprietăți antibacteriene | en_US |
dc.subject | lactic acid bacteria | en_US |
dc.subject | lactic acid bacteria strains | en_US |
dc.subject | antibacterial properties | en_US |
dc.title | Activitatea antibacteriană a unor tulpini de bacterii lactice | en_US |
dc.title.alternative | Antibacterial activity of some lactic acid bacteria strains | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: