DSpace Repository

Optimization of process parameters for vinegar production using concentrated apple or grape juice

Show simple item record

dc.contributor.author BOISTEAN, Alina
dc.contributor.author CHIRSANOVA, Aurica
dc.contributor.author STURZA, Rodica
dc.contributor.author GAINA, Boris
dc.date.accessioned 2024-05-16T09:30:33Z
dc.date.available 2024-05-16T09:30:33Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation BOISTEAN, Alina et al. Optimization of process parameters for vinegar production using concentrated apple or grape juice. In: Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației = Prospects and problems of research and education integration into the european area, 3 iunie 2022, Cahul, Cahul, 2022, vol. 9, p. 1, pp. 381-390. ISSN 2587-3563. e-ISSN 2587-3571. en_US
dc.identifier.issn 2587-3563
dc.identifier.issn 2587-3571
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/27105
dc.description.abstract Vinegar production is a small industry in the general economy of industrialized countries, but no less important. It is important to emphasize that the raw materials used for the production of vinegar are also a very important part of the industrial economy. Within the framework of this study, the technology of obtaining vinegar from grape and apple concentrates was analyzed in order to unify production. As well as obtaining vinegar from concentrates with the same physical and chemical parameters all year round. The influence of nutrients and salts on the fermentation process has also been studied. In this study, considered the problem associated with obtaining vinegars from concentrated juices with the maximum identical physical and chemical parameters, obtained without deviations and unnecessary costs and with better organoleptic characteristics. And also, the study of the influence of nutrients on the processes of alcoholic and acetic fermentation. en_US
dc.description.abstract Producția de oțet este o mică industrie în economia generală a țărilor industrializate, dar nu mai puțin însemnată. Este important de subliniat faptul că materiile prime utilizate pentru producerea oțetului reprezintă o parte foarte importantă a economiei industriale. În cadrul acestui studiu a fost analizată tehnologia de obținere a oțetului din concentrate de struguri și mere în vederea unificării producției. Precum și obținerea de oțet din concentrate cu aceiași parametri fizico-chimici pe tot parcursul anului. S-a studiat și influența nutrienților și a sărurilor asupra procesului de fermentație. În acest studiu s-a luat în considerare problema asociată obținerii oțeturilor din sucuri concentrate cu parametrii fizicochimici identici maximi, obținute fără abateri și costuri inutile și cu caracteristici organoleptice mai bune. Și, de asemenea, studiul influenței nutrienților asupra proceselor de fermentație alcoolică și acetică. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Cahul en_US
dc.relation.ispartofseries Conferinţa "Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației = Prospects and problems of research and education integration into the european area";3 iunie 2022, Cahul
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject vinegar en_US
dc.subject grape concentrates en_US
dc.subject apple concentrates en_US
dc.subject acetic acid en_US
dc.subject oțet en_US
dc.subject concentrate de struguri en_US
dc.subject concentrate de mere en_US
dc.subject acid acetic en_US
dc.title Optimization of process parameters for vinegar production using concentrated apple or grape juice en_US
dc.title.alternative Optimizarea parametrilor procesului de producția oțetului cu utilizarea sucului concentrat de mere sau de struguri en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account