dc.contributor.author | EFREMOVA, Nadejda | |
dc.contributor.author | BEȘLIU, Alina | |
dc.contributor.author | USATII, Agafia | |
dc.date.accessioned | 2024-02-16T14:34:35Z | |
dc.date.available | 2024-02-16T14:34:35Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | EFREMOVA, Nadejda, BEȘLIU, Alina, USATÎI, Agafia. Procedeu de cultivare a levurilor Rhodotorula gracilis. In: The 24th international exhibition of inventions INVENTICA 2020, Iasi, Romania, 2020, p. 51. ISSN:1844-7880. | en_US |
dc.identifier.issn | 1844-7880 | |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/26443 | |
dc.description | Brevet MD 4690, 2020.04.30. Cosmetologie, farmaceutică, alimentație, medicină. | en_US |
dc.description.abstract | Invenţia se referă la un procedeu de cultivare a levurilor Rhodotorula gracilis, care poate fi aplicat pentru obţinerea proteinelor utilizate în industria microbiologică, alimentară, farmaceutică şi cosmetică. Procedeul constă în obţinerea suspensiei de levuri Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30 sau Rhodotorula gracilis CNMN-Y-03 prin cultivare timp de 24 de ore pe mediul YPD, inocularea suspensiei în concentraţie de 5% vol. cu adăugarea nanoparticulelor de ZnO (<50 nm) în concentraţie de 20,0 mg/L şi cultivarea la temperatura de +25...28°C cu agitare la 180...200 rot./min, timp de 72 ore. Rezultatul invenţiei constă în sporirea conţinutului de proteine cu 23-32% în biomasa de levuri. | en_US |
dc.description.abstract | The invention relates to a process for cultivation of Rhodotorula gracilis yeasts, which can be applied to produce proteins for the microbiological, food, pharmaceutical and cosmetic industries. The process consists in obtaining the suspension of yeasts Rhodotorula gracilis CNMN-Y-30 or Rhodotorula gracilis CNMN-Y-03 by culturing for 24 hours on YPD medium, inoculating the suspension (5% vol.), with the addition of 20.0 mg/L ZnO (<50 nm) nanoparticles and culturing at the temperature of +25 ... 28°C with stirring at 180 ... 200 rpm for 72 hours. As a result, the protein content in the yeast biomass increases by 23-32%. | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Technical University "Gheorghe Asachi" of Iași | en_US |
dc.relation.ispartofseries | International exhibition of inventions, INVENTICA;24th ed., Iasi, Romania, 2020 | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | invenții | en_US |
dc.subject | inventions | en_US |
dc.subject | levuri Rhodotorula gracilis | en_US |
dc.subject | proteine | en_US |
dc.subject | industrie microbiologică | en_US |
dc.subject | Rhodotorula gracilis yeasts | en_US |
dc.subject | proteins | en_US |
dc.subject | microbiological industries | en_US |
dc.title | Procedeu de cultivare a levurilor Rhodotorula gracilis | en_US |
dc.title.alternative | Process for cultivation of Rhodotorula gracilis yeasts | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: