dc.contributor.author | BERNIC, Mircea | |
dc.contributor.author | ȚISLINSCAIA, Natalia | |
dc.contributor.author | BALAN, Mihail | |
dc.contributor.author | VIȘANU, Vitali | |
dc.contributor.author | MELENCIUC, Mihail | |
dc.date.accessioned | 2023-11-28T15:07:55Z | |
dc.date.available | 2023-11-28T15:07:55Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.citation | BERNIC, Mircea, ȚISLINSCAIA, Natalia, BALAN, Mihail et al. Drying equipment for fruits and vegetables. In: The 24th international exhibition of inventions INVENTICA 2020, Iasi, Romania, 2020, p. 421. ISSN:1844-7880. | en_US |
dc.identifier.issn | 1844-7880 | |
dc.identifier.uri | http://repository.utm.md/handle/5014/25055 | |
dc.description | Patent / patent application Nr. MD 4550 from 31.12.2018. Domain: Food industry. | en_US |
dc.description.abstract | Invenția se referă la industria alimentară, în special la o instalație pentru cercetarea cineticii procesului de uscare a fructelor și legumelor. Inovarea instalației constă în faptul că aceasta asigură aplicarea a două metode de uscare atât în parte, cât și în combinație, și anume – uscare tradițională prin convecție și uscarea cu microunde. Instalația permite utilizarea în calitate de agent de uscare nu numai aerul, dar și alte gaze sau amestecuri de gaze, cum ar fi mediul modificat de CO2. Pentru cazul folosirii mediului modificat în calitate de agent de uscare este prevăzut un sistem de condensare a umidității acumulate de către acesta. Instalația este dotată cu un sistem de înregistrare automată online a tuturor parametrilor de uscare (temperatura și umiditatea agentului de uscare la intrare și la ieșire, temperatura și umiditatea produsului, consumul de energie, etc.). | en_US |
dc.description.abstract | The invention relates to the food industry, in particular to an installation for researching the kinetics of the drying process of fruits and vegetables. The innovation of the installation consists in the fact that it ensures the application of two drying methods both in part and in combination, namely – traditional convection drying and microwave drying. The installation allows to use as drying agent not only the air, but also other gases or gas mixtures, such as modified CO2 medium. In the case of using the modified medium as a drying agent, a condensing system for the accumulated moisture is provided. The installation is equipped with an automatic on-line recording system for all drying parameters (temperature and humidity of the drying agent at the inlet and outlet, temperature and humidity of the product, energy consumption, etc.). | en_US |
dc.language.iso | en | en_US |
dc.publisher | Technical University "Gheorghe Asachi" of Iași | en_US |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ | * |
dc.subject | industrie alimentară | en_US |
dc.subject | proces de uscare | en_US |
dc.subject | fructe și legume | en_US |
dc.subject | food industry | en_US |
dc.subject | drying process | en_US |
dc.subject | fruits and vegetables | en_US |
dc.title | Drying equipment for fruits and vegetables | en_US |
dc.type | Article | en_US |
The following license files are associated with this item: