DSpace Repository

The use of food dyes: problem, solution and source of perspective

Show simple item record

dc.contributor.author SAVCENCO, Alexandra
dc.date.accessioned 2023-11-20T07:06:41Z
dc.date.available 2023-11-20T07:06:41Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation SAVCENCO, Alexandra. The use of food dyes: problem, solution and source of perspective. In: Journal of Engineering Science. 2022, vol. 30, nr. 3, pp. 173-187. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52326/jes.utm.2023.30(3).13
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/24916
dc.description.abstract For consumers, the colour presents an indicator that characterizes the quality of the food. As a result of the processes of caramelization of carbohydrates and products of the Maillard reaction, brown compounds are formed with a negative impact on the external appearance of food, which has led to the massive use of synthetic dyes, stable from a technological point of view. The objectives of the European Union foresee the transition to the exclusive use of natural dyes, because synthetic dyes significantly affect the health of the population. Compounds with "azo" type chromophore groups (amaranth, tartrazine) present carcinogenic dangers, being banned in several European countries. The aim of the present study was to evaluate the problem of synthetic dyes and their substitution in food, obtaining, stabilizing and using natural dyes for the food industry. The study highlighted that safflower (Carthamus tinctorius L.) presents a promising source of yellow and red dyes, necessary for use in the food industry, but insufficient information was found regarding the technological properties of safflower petals, the methods of simultaneous extraction of yellow and red dyes and the peculiarities of the use of dyes in the finished product. en_US
dc.description.abstract Pentru consumători culoarea prezintă un indicator care caracterizează calitatea alimentelor. În urma proceselor de caramelizare a glucidelor și produșilor reacției Maillard se formează compuși de culoare brună cu impact negativ asupra aspectului exterior al alimentelor, ceea ce a condus la utilizarea masivă a coloranților sintetici, stabili din punct de vedere tehnologic. Obiectivele Uniunii Europene prevăd trecerea la utilizarea exclusivă a coloranților naturali, deoarece coloranții sintetici afectează semnificativ starea de sănătate a populației. Compușii cu grupări cromofore de tip „azo” (amarant, tartrazina) prezintă pericole cancerigene, fiind în mai multe țări europene interziși. Scopul prezentului studiu a constat în evaluarea problemei coloranților sintetici și substituirii lor în alimente, a obținerii, stabilizării și utilizării coloranților naturali pentru industria alimentară. Studiul a scos în evidență, că șofrănelul (Carthamus tinctorius L.) prezintă o sursă de perspectivă de coloranți galbeni și roșu, necesari pentru utilizare în industria alimentară, însă nu au fost găsite suficiente informații referitor la proprietățile tehnologice ale petalelor de șofrănel, metodele de extracție concomitentă a coloranților galben și roșu și particularitățile utilizării coloranților în produsul finit. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science;2023, Vol. 30, Nr. 3
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject natural dyes en_US
dc.subject synthetic dyes en_US
dc.subject safflower en_US
dc.subject chalcones en_US
dc.subject carthamine en_US
dc.subject coloranți naturali en_US
dc.subject coloranți sintetici en_US
dc.subject șofrănel (Carthamus tinctorius L.) en_US
dc.subject calcone en_US
dc.subject cartamina en_US
dc.title The use of food dyes: problem, solution and source of perspective en_US
dc.title.alternative Utilizarea coloranților alimentari: probleme, soluții și surse de perspectivă en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account