DSpace Repository

Application of apple acidifier in vegetable stew of type "Zacusca" production

Show simple item record

dc.contributor.author CRUCIRESCU, Diana
dc.date.accessioned 2023-11-17T12:52:47Z
dc.date.available 2023-11-17T12:52:47Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation CRUCIRESCU, Diana. Application of apple acidifier in vegetable stew of type "Zacusca" production. In: Journal of Engineering Science. 2022, vol. 30, nr. 3, pp. 145-154. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52326/jes.utm.2023.30(3).10
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/24910
dc.description.abstract The insufficiency of natural acidifiers in the food industry is a major problem today. The present study analyzes the acidifier from the unripe apples of variety Golden Rezistent. It had a significant amount of acidity (1.97 %) and impressive of total soluble substances (8.47 %). Malic acid and fructose were predominant with values of 32.95 g/dm3 and 45.55 g/dm3, respectively. The glucose content was 2 times lower than that of fructose, but citric acid and sucrose had very low concentrations. The acidifier was applied to the preparation of vegetable stew of type "Zacusca" under laboratory conditions. The recipe and the production technological scheme were developed. Physicochemical and sensorial indices were determined in the experimental samples. The elaborated product presented very good results compared to other similar foods, being appreciated with the maximum score. The implementation of the natural acidifier, obtained from thinned unripe apples in the food industry, is a key factor for the development of new healthy and ecological foods with a high nutritional value. en_US
dc.description.abstract Insuficiența acidifianților naturali în industria alimentară este o problema majoră în prezent. Studiul de față analizează acidifiantul din merele necoapte soi Golden Rezistent. Acesta a avut o cantitate semnificativă de aciditate (1,97 %) și impunătoare de substanțe solubile totale (8,47 %). Acidul malic și fructoza au fost predominante cu valorile de 32,95 g·dm-3 și, respectiv, 45,55 g·dm-3. Conținutul de glucoză a fost de 2 ori mai mic față de cel ai fructozei, iar acidul citric și zaharoza au avut concentrații foarte mici. Acidifiantul a fost aplicat la prepararea tocanei de legume tip „Zacusca” în condiții de laborator. Au fost elaborate rețeta și schema tehnologică de producere. În mostrele experimentale au fost determinați indicii fizico-chimici și senzoriali. Produsul elaborat a prezentat rezultate foarte bune în comparație cu alte alimente similare, fiind apreciate cu punctaj maxim. Implementarea acidifiantului natural, obținut din merele necoapte rărite în industria alimentară, reprezintă factor cheie pentru dezvoltarea alimentelor noi sănătoase și ecologice cu o valoare nutritivă înaltă. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science;2023, Vol. 30, Nr. 3
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject apple acidifier en_US
dc.subject unripe apples en_US
dc.subject vegetable stew en_US
dc.subject acidifiant din mere en_US
dc.subject mere imature en_US
dc.subject tocană de legume en_US
dc.title Application of apple acidifier in vegetable stew of type "Zacusca" production en_US
dc.title.alternative Aplicarea acidifiantului din mere în producerea tocanei de legume tip "Zacusca" en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account