DSpace Repository

Variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepure de casă în funcţie de vârstă

Show simple item record

dc.contributor.author MARDARI, Tatiana
dc.date.accessioned 2023-09-26T05:54:12Z
dc.date.available 2023-09-26T05:54:12Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier.citation MARDARI, Tatiana. Variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepure de casă în funcţie de vârstă. In: Ştiinţa Agricolă. 2015, nr. 2, pp. 88-92. ISSN 1857-0003; 2587-3202. en_US
dc.identifier.issn 1857-0003
dc.identifier.issn 2587-3202
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/24253
dc.description.abstract După compoziţia chimică, carnea de iepure este superioară cărnii de vită, precum şi celei de oaie sau de porc, conţine puţină grăsime şi relativ mai multă proteină. În acest articol sunt prezentate rezultatele unui studiu privind variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepuri sacrificaţi la vârsta de 2, 4 şi 7 luni. Umiditatea iniţială din carne constituie, în medie, 68,28%, umiditatea higroscopică la iepurii sacrificaţi la 2 luni constituie 3,17% şi este la cel mai înalt nivel (faţă de 2,95% la 7 luni de viaţă). Substanţa uscată constituie, în medie, 26,46%, iar cea organică - 25,46%, cele mai înalte valori ale acestor indici înregistrându-se la vârsta de 7 luni - 31,76% (substanţa uscată) şi 31,03% (substanţa organică). Carnea de iepure este de cea mai bună calitate la vârsta de la 2 la 4 luni, când raportul dintre apă şi substanţa uscată constituie 3,31/1 şi respectiv 3,09/1. en_US
dc.description.abstract According to its chemical composition, rabbit meat is superior to beef, mutton and pork, as it is relatively low in fat and contains more protein. This paper presents the results of a study on the variation of chemical composition of rabbit meatslaughtered at the age of2, 4 and 7 months. The initial humidity of the meat is on average 68.28%, while the hygroscopic humidity in the rabbits slaughtered at the age of 2 months constitutes 3.17% and it is at the highest level (compared to 2.95% at the age of 7 months). The dry matter constitutes on average 26.46% and the organic one - 25.46%. The highest values of these indices were recorded at the age of 7 months- 31.76% (drymatter) and 31.03% (organicmatter).The highest quality of rabbit meat could be obtained from the age of2 to4 monthswhen the ratio between water and drymatter constitutes 3.31/1 and 3,09/1.3.31/1 respectively.
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Agrară de Stat din Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Ştiinţa Agricolă;2015, N. 2
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject carne de iepure en_US
dc.subject grăsime en_US
dc.subject proteine en_US
dc.subject umiditate en_US
dc.subject iepuri de casă en_US
dc.subject vârstă en_US
dc.subject rabbit meat en_US
dc.subject fat en_US
dc.subject proteins en_US
dc.subject humidity en_US
dc.subject rabbits en_US
dc.subject age en_US
dc.title Variaţia compoziţiei chimice a cărnii de iepure de casă în funcţie de vârstă en_US
dc.title.alternative The variation of chemical composition of rabbit meat depending on the age en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account