DSpace Repository

Efectul utilizării metodelor de hibridare în sporirea producţiei şi ameliorarea calităţii carcaselor la suine

Show simple item record

dc.contributor.author ROTARU, Ilie
dc.contributor.author SECRIERU, Serghei
dc.contributor.author GĂINĂ, Efimia
dc.date.accessioned 2023-07-05T12:12:35Z
dc.date.available 2023-07-05T12:12:35Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.citation ROTARU, Ilie, SECRIERU, Serghei, GĂINĂ, Efimia. Efectul utilizării metodelor de hibridare în sporirea producţiei şi ameliorarea calităţii carcaselor la suine. In: Ştiinţa Agricolă. 2017, nr. 1, pp. 88-93. ISSN 1857-0003, eISSN 2587-3202. en_US
dc.identifier.issn 1857-0003
dc.identifier.issn 2587-3202
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/23469
dc.description.abstract În lucrare sunt prezentate rezultate, care confirmă că problema producerii cărnii competitive este predeterminată de utilizarea eficientă a noilor combinări genotipice parentale realizate în funcţie de potenţialul genetic şi productiv al raselor de animale. În urma cercetărilor efectuate s-a constatat, că hibrizii obţinuţi din combinarea raselor Landrace x Hampshire x Pietrain şi Marele Alb x Landrace x Pietrain au produs carcase cu stratul de slănină mai subţire cu 3,9 şi 8,6 mm, lungimea jamboanelor mai mare cu 5,13 şi 4,10 cm, iar greutatea muşchiului lungul dorsal mai mare cu 0,94 şi 0,76 kg, comparativ cu produşii de rasă pură Marele Alb. Investigaţiile efectuate contribuie la dezvoltarea specificului hibridării şi sporirea producţiei de carne de calitate cu impact direct asupra sănătăţii şi bunăstării consumatorului. en_US
dc.description.abstract The paper presents the results of studies proving the fact that the problem of competitive meat production is determined by the efficient use of the new parental genotypic combinations depending on the genetic and productive potential of animal breeds. Research results have shown that the hybrids obtained from the combination of Landrace x Hampshire x Pietrain and Large White x Landrace x Pietrain breeds have produced carcasses where the fat layer was by 3.9 and 8.6 mm thinner, the length of hams was by 5,13 and 4,10 cm longer, and the weight ofthe longissimus dorsi muscle was by 0,94 and 0,76 kg heavier, compared with the LargeWhite purebreds. The performed investigations contribute to the development of the specificityof hybridization and to the increase of the quality meat production with a direct impact on the health and welfare of consumers.
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Agrară de Stat din Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Știința Agricolă;2017, N. 1
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject carcase en_US
dc.subject greutatea carcasei en_US
dc.subject hibrizi en_US
dc.subject porcine en_US
dc.subject carcass weight en_US
dc.subject hybrids en_US
dc.subject swine en_US
dc.title Efectul utilizării metodelor de hibridare în sporirea producţiei şi ameliorarea calităţii carcaselor la suine en_US
dc.title.alternative Effect of using the hybridization methods for increasing the production and improving the quality of pig carcasses en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account