DSpace Repository

Influenţa fertilizării foliare asupra răririi fructelor şi recoltei la soiul de măr Golden Delicious

Show simple item record

dc.contributor.author BALAN, Valerian
dc.contributor.author VĂMĂŞESCU, Sergiu
dc.contributor.author PEŞTEANU, Ananie
dc.contributor.author BALAN, Petru
dc.date.accessioned 2023-06-09T10:26:55Z
dc.date.available 2023-06-09T10:26:55Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation BALAN, Valerian, VĂMĂŞESCU, Sergiu, PEŞTEANU et al. Influenţa fertilizării foliare asupra răririi fructelor şi recoltei la soiul de măr Golden Delicious. In: Ştiinţa Agricolă. 2019, nr. 1, pp. 47-51. ISSN 1857-0003, eISSN 2857-3202. en_US
dc.identifier.issn 1857-0003
dc.identifier.issn 2857-3202
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/22899
dc.description.abstract Investigațiile s-au efectuat în anii 2008–2013 cu pomi din soiul Golden Delicious, altoiţi pe portaltoiul M26. Distanța de plantare a pomilor – 4x2 m (1250 pomi/ha). Solul din plantație se menține ca ogor lucrat. Azotul s-a utilizat sub formă de soluţie de uree de 46% N, substanța activă (NH2)2CO, în concentrație de 0,4%, 0,5% și 0,6%, consumându-se câte 1000 l soluție la hectar. Soluţia a fost aplicată prin stropire, la etapa când 75% din flori sunt deschise până la scuturarea petalelor primelor flori. Ca variantă martor au servit pomii stropiți cu apă. Stropirea s-a efectuat dimineața, când vântul are viteză minimă și temperatura este mai scăzută, cu stropitoarea portabilă. Utilizarea soluţiei de uree 46% în fenofaza înfloririi are efect dublu, atât de rărire a florilor, cât și de creștere a fructelor. Recolta de fructe a înregistrat cele mai mari valori la pomii cu fertilizare foliară, la care soluţia s-a aplicat în concentraţii de 0,5% şi 0,6%. en_US
dc.description.abstract The investigations have been carried out in the period 2008-2013 using the apple variety Golden Delicious grafted on the M26 rootstock. The planting distance of trees was of 4x2 m (1250 trees/ha). Ochard soil is maintained as worked fallow. Nitrogen was used as Urea 46% N active substance (NH2)2CO in the concentrations of 0.4%, 0.5% and 0.6%, using about 1000 l of solution per hectare, when 75% of the flowers are open and until the flowers lose their first petals. The trees sprinkled with water served as a control variant. Spraying was done in the morning with the portable sprayer, when the wind speed is minimal and the temperature is lower. The use of Urea 46% N, in the blooming phenophase, has a double effect, both of the flower thinning and the growth of the fruit. The highest values of fruit harvest were recorded by the trees that have been treated with foliar fertilization if the solution was applied in concentrations of 0.5% and 0.6% was applied. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Agrară de Stat din Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Ştiinţa Agricolă;2019, N. 1
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject măr en_US
dc.subject Malus domestica en_US
dc.subject uree en_US
dc.subject rărirea florilor en_US
dc.subject fruct en_US
dc.subject masă en_US
dc.subject recoltă en_US
dc.subject apple en_US
dc.subject Malus domestica en_US
dc.subject urea en_US
dc.subject flower thinning en_US
dc.subject fruit en_US
dc.subject weight en_US
dc.subject harvest en_US
dc.title Influenţa fertilizării foliare asupra răririi fructelor şi recoltei la soiul de măr Golden Delicious en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account