DSpace Repository

Producția şi calitatea soiului de grâu comun de toamnă Blagodarka Odesskaya în experiențe polifactoriale

Show simple item record

dc.contributor.author STARODUB, Victor
dc.contributor.author TABACARI, Ruslan
dc.date.accessioned 2023-06-05T07:44:31Z
dc.date.available 2023-06-05T07:44:31Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation STARODUB, Victor, TABACARI, Ruslan. Producția şi calitatea soiului de grâu comun de toamnă Blagodarka Odesskaya în experiențe polifactoriale. In: Ştiinţa Agricolă. 2019, nr. 1, pp. 17-20. ISSN 1857-0003, eISSN 2857-3202. en_US
dc.identifier.issn 1857-0003
dc.identifier.issn 2857-3202
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/22876
dc.description.abstract Această lucrare are ca obiectiv analiza producției de boabe a soiului de grâu comun de toamnă Blagodarka Odesskaya în funcție de 3 factori: epoca de semănat, norma de semănat şi culturile premergătoare (mazăre pentru semințe, floarea-soarelui şi porumb pentru boabe). În condițiile anului agricol 2017/2018, premergătorul mazăre pentru semințe s-a dovedit a fi mai avantajos în comparație cu floarea-soarelui și porumb pentru boabe, asigurând cea mai mare recoltă de grâu (6178,8 kg/ha) datorită condițiilor mai favorabile pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor. Producția de grâu după premergătorul floarea-soarelui a constituit 3511,9 kg/ha, iar după porumb pentru boabe 3780,8 kg/ha, ceea ce este cu 2666,9 kg/ha și, respectiv, 2398,0 kg/ha mai puțin. După conținutul de proteine şi gluten, grâul obținut aparține clasei B (grâu prețios). Grâu puternic, cu conținutul de proteină peste 14% s-a obținut după premergătorul mazăre pentru semințe la norma de semănat de 6,0 mil. semințe viabile la hectar. en_US
dc.description.abstract The objective of this paper was to analyze the crop yield of the common winter wheat variety „Blagodarka Odesskaya” in relation to three factors: sowing date, sowing rates and forerunner crops (pea for seeds, sunflower and maize for grain). Under the conditions of the agricultural year 2017/2018 the forerunner pea crop (grown for split peas) was found to be more beneficial than sunflower and maize for grain and it ensured the highest wheat yield (6178.8 kg/ha) due to more favorable conditions for plant growth and development. The yield of wheat kernels after the forerunner sunflower crop constituted 3511.9 kg/ha and after maize for grain – 3780.8 kg/ha or respectively by 2666.9 kg/ha and 2398.0 kg/ha less. By its protein and gluten content the obtained wheat grain belongs to class B (precious wheat). Strong wheat with a protein content of over 14% was obtained after pea for seeds at the sowing rates of 6.0 million viable seeds per hectare when sowing was done at admissible time. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Agrară de Stat din Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Ştiinţa Agricolă;2019, N. 1
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject Triticum aestivum en_US
dc.subject epocă de semănat en_US
dc.subject normă de semănat en_US
dc.subject cultură premergătoare en_US
dc.subject producție en_US
dc.subject proteină en_US
dc.subject gluten en_US
dc.title Producția şi calitatea soiului de grâu comun de toamnă Blagodarka Odesskaya în experiențe polifactoriale en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account