DSpace Repository

Procedeu de obținere a iaurtului cu pudră de topinambur (Helianthus tuberosus)

Show simple item record

dc.contributor.author CHIRSANOVA, Aurica
dc.contributor.author COVALIOV, Eugenia
dc.contributor.author REȘITCA, Vladislav
dc.contributor.author CAPCANARI, Tatiana
dc.contributor.author BOIȘTEAN, Alina
dc.date.accessioned 2022-09-19T11:50:51Z
dc.date.available 2022-09-19T11:50:51Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation CHIRSANOVA, Aurica, COVALIOV, Eugenia, REȘITCA, Vladislav et al. Procedeu de obținere a iaurtului cu pudră de topinambur (Helianthus tuberosus). In: INFOINVENT 2021. Expoziţia Internaţională Specializată, 17-20 noiembrie 2021, ed. 17: Catalog oficial, Chişinău, Republica Moldova, 2021, p. 217. en_US
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/21275
dc.description Decizie pozitivă AGEPI: nr. 2269 din 2021.02.19. Secţiunea D. Agricultură, soiuri de plante, alimentaţie. Section D. Agriculture, Plant Varieties, Food Industry en_US
dc.description.abstract Problemă pe care o rezolvă invenţia constă în obținerea iaurtului cu pulbere de topinambur (Helianthus tuberosus), cu un conținut ridicat de inulină care se caracterizează printr-un efect prebiotic, stimulează creșterea microflorei bune, reducerea bacteriilor patogene și eliminarea compușilor periculoși. Procesul de obținere a iaurtului include: reconstituirea laptelui praf degresat, administrarea pulberii de topinabbur de 0,5...1,5% în raport cu masa laptelui degresat. Următorii pași au inclus amestecarea, filtrarea, pasteurizarea și răcirea amestecului la o temperatură de 40...47 ° C, însămânțarea cu culturi inițiale liofilizate pentru iaurt, ambalare, termostare la o temperatură de 42...45 °C până la un pH valoare de 4,4...4,7, răcire la o temperatură de 2...6 °C și maturarea iaurtului la această temperatură timp de 12 ore. en_US
dc.description.abstract The problem solved by the proposed invention is to obtain yogurt with Jerusalem artichoke powder (Helianthus tuberosus), with a high inulin content which is characterized by a prebiotic effect, which stimulates the growth of useful microflora, the reduction of pathogenic bacteria and the elimination of dangerous compounds. The process for obtaining yogurt includes: reconstituting skimmed milk powder, administration of Jerusalem artichoke powder in an amount of 0.5…1.5% in relation to the mass of skimmed milk. The next steps included mixing, filtering, pasteurization and cooling the mixture to a temperature of 40...47 °C, seeding with lyophilized starter cultures for yogurt, packaging, thermostating at a temperature of 42...45 °C to a pH value of 4.4...4.7, cooling to a temperature of 2...6 °C and maturing the yogurt at this temperature for 12 hours. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject inventions en_US
dc.subject iaurturi en_US
dc.subject pulbere de topinambur en_US
dc.subject jerusalem artichoke powder en_US
dc.subject yogurts en_US
dc.title Procedeu de obținere a iaurtului cu pudră de topinambur (Helianthus tuberosus) en_US
dc.title.alternative Process for obtaining yogurt with Jerusalem artichoke powder (Helianthus tuberosus) en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

  • 2021
    Ediţia a XVII-a, 17 - 20 noiembrie

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account