Procedeu de cultivare submersă a micromicetei Rhizopus arrhizus CNMN FD 03 –
producătoare de lipaze, care prevede obținerea suspensiei de spori prin spălarea cu
apă distilată sterilă a tulpinii crescute pe mediu ...
Pentru a îmbunătăţi precizia măsurătorilor în domeniul de presiuni joase, a fost
proiectat şi construit un prototip de vacuummetrului termoelectric TVG-2, care include
o unitate electronică şi un traductor - termocuplul ...
Metodă de fabricare a unui dispozitiv electronic de comutare - supapă de rotație (valva de spin), pentru proiectarea unei celule de memorie cu stări multiple și a unei sinapse
într-o rețea neuronală artificială, cuprinzând ...
Scopul acestei lucrări este obținerea nanofirului de Bi în izolație din sticlă, care posedă
o anizotropie de valoare mare a forței electromotoare, și, astfel poate fi utilizată în
convertoarele de energie termoelectrică ...
Scopul lucrării prezentate a fost obținerea de nanofire de tip-p cu eficiență
termoelectrică ridicată pentru convertoare miniaturale de energie termoelectrică în
intervalul de temperaturi 70 - 100 K. Firele monocristaline ...
Abordarea propusă are la bază utilizarea în calitate de elemente sensibile a unor microfire realizate din aliaje feromagnetice cu comportament bistabil la remagnetizare.
SIMINIUC, Rodica; ȚURCANU, Dinu(Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
Scopul invenției constă în aplicarea procedeului de uscare în strat suspendat cu aplicarea microundelor pentru semințele de cătină albă, și optimizarea duratei de tratare termică a produsului.
COVALIOV, Eugenia; POPOVICI, Violina; CAPCANARI, Tatiana(Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
Rezultatul invenției constă în obținerea unor pandișpanuri cu proprietăți funcționale, stabilitate microbiologică și parametri organoleptici și texturali sporiți.
Procedeul de obținere a sosului de cofetărie funcțional fără zahăr adăugat are loc prin separarea, măcinarea boabelor de carob (Ceratonia siliqua) până la pulbere.
Procedeul de obținere a pâinii funcționale cu adaos de șrot din semințe de cânepă are loc prin omogenizarea făinii de grâu și șrotului din semințe de cânepă mărunțit până la pulbere, maia, sare și apă.
MĂRGINEANU, Zinaida; PODBORSCHI, Valeriu; ZUBCU, Mircea(Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
Invenția reprezintă concepția designului unui fotoliu multifuncțional exclusiv pentru specialiștii care activează în domeniul manichiurii și pedichiurii, dotat cu spătar reglabil pentru confortul clientului, reglaje pentru ...
ȚIULEANU, D.; MOCREAC, O.; AFANASIEV, A.(Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2023)
Invenția se referă la dispozitive sensibile la gaze, în special la detectori ecologici flexibili de gaze toxice pe bază de telur sau aliajele lui, și poate fi utilizată la detectarea rapidă a gazelor toxice în concentrații ...
Proiectul de cercetări științifice prevede determinarea experimentală a oxidabilității, conţinutului de aldehide superioare, polifenoli şi impactul transformărilor chimice asupra culorii şi aromei produselor vinicole ...