Browsing Articole din publicaţii naţionale by Title

Sort by: Order: Results:

  • MANOLE, Tatiana (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2011)
    In this article the author deals with financial policies: fiscal policy and monetary policy. There are indicated three major gaps that creates major problems for an efficient fiscal policy: the gap on the recognition, ...
  • LUPAȘCU, Zinaida; ZAGORNEANU, Artur (Universitatea de Stat din Moldova, 2016)
    Ca rezultat al activității desfășurate de Comitetul Tehnic Permanent al OMV (Organizația Mondială a Vămilor), a fost elaborată și adoptată în 1990 la Istanbul (Turcia) Convenția cu privire la importul temporar, care a ...
  • CARPOV, Aurelia (Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, 2018)
    Chișinăul de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX nu poate fi numit oraș al Art Nouveau-ului, el a fost și este un oraș eclectic. Art Nouveau, alături de celelalte stiluri, a participat la crearea aspectului ...
  • VASILIEV, Nicoleta; ADASCALIȚA, Lucia (Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, 2021)
    Cu o istorie milenară, ex-librisurile mereu au fascinat prin compoziții inedite și prin diversitatea tehnicilor de realizare (xilogravură, linogravură, litografie, serigrafie, ofset, acvatinta, mezzo- tinto, zincografie, ...
  • BOTEZ, Alexei (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, 2001)
    Îmbinările prin filet sunt cele mai răspândite îmbinări din cele utilizate în construcţiile maşinilor şi aparatelor. Avantajele acestora sunt evidente: simplitate, durabilitate, posibilitatea multiplelor demontări şi ...
  • TIGHINEANU, Ion (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2012)
    Some features related to the development of nanotechnologies in the world and in the Republic of Moldova are highlighted. It is shown that over the last ten years the researchers from Moldova succeeded to win important ...
  • PUTIVEŢ, Serghei; CHILARI, Oleg (Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Construcţii "INCERCOM" Î.S., 2017)
    În lucrare sunt prezentate diverse soluții de admisie naturală a aerului din exterior în încăperi și caracteristicile comparative ale dispozitivelor de admisie montate în pereții exteriori și în cadrul ferestrelor.
  • BOSTAN, Ion (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2008)
    An efficient use of the human intellect has become a national priority for the Republic of Moldova. The Code was elaborated based on the principles of competitiveness and competition, and the research has been orientated ...
  • ŢURCAN, Iuliu (Centrul Educaţional Pro Didactica, 2020)
    Creşterea ofertei de alimente, combinată cu introducerea de noi tehnologii alimentare, creează necesitatea unui control riguros asupra inofensivităţii produselor alimentare. Sporirea numărului de agenţi economici în domeniul ...
  • MANOLE, Tatiana; ŞTEFÎRŢĂ, Natalia (Academia de Administrare Publică, 2013)
    This paper attempts to improve public sector performance by strengthening the relationship between inancial stability issues in economic theory and identiication management solutions episodes of financial instability ...
  • CIOBANU, Corina; SUBOTIN, Iurie (Universitatea de Stat din Moldova, 2008)
    This article is dedicated to the study of the complex problem concerning enrichment with iron of bread and bakery products and elaboration of technologies that do not affect the traditional meal structure of the population ...
  • MUSTEAŢĂ, Elena (Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM, 2011)
    În lucrare sunt elucidate cele mai importante aspecte ale evoluţiei genurilor gravurii din republică în primele decenii postbelice, fiind analizate cele mai considerabile aporturi ale graficienilor, precum şi aspecte de ...
  • IPIROTI, Nicoleta (Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie, Republica Moldova, 2021)
    În tehnologiile moderne de prelucrare a produselor viticole se prevede proiectarea și realizarea tehnologiilor integrate, în care produsul principal și produsele secundare să prezinte o atenție similară prin aplicarea unui ...
  • BULGARU, Viorica; BULAT, Iulia (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, 2019)
    Scopul lucrării este compararea indicilor de calitate ai îngheţatei de frișcă fabricată din ingredienţi naturali cu cei ai îngheţatei fabricate din mix de îngheţată pregătit din ingredienţi uscaţi. Mostrele de îngheţată ...
  • COJUHARI, Andrei; DOROFEEV, Liuba (Academia de Studii Economice din Moldova, 2014)
    Pornind de la caracterul derivat al pieţei muncii, aceasta reflectă pe deplin succesele sau insuccesele înregistrate de economia naţională. Diminuarea drastică a indicatorilor ocupaţionali denotă situaţia precară în care ...
  • CIOBANU, Oleg (Universitatea de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi, 2011)
    Utilizarera pe scară largă a energiilor regenerabile necesită elaborarea sistemelor de conversiune eficiente. Un element de bază, care determină eficacitatea acestor sisteme, este organul de lucru. În prezenta lucrare sunt ...
  • POŞTARU, Andrei; POŞTARU, Gheorghe; STOICEV, Petru; CEBAN, Victor (Universitatea de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi, 2011)
    În lucrare se abordează unele aspecte metodologice de cercetare a comportamentului tribositemelor cu alunecare la mişcare ciclică, din punctul de vedere al dinamicii proceselor în contact. Efectul dinamic se manifestă prin ...
  • BANARI, Ed. (Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2015)
    In the work is presents experimental research on test results exhaust the compression ignition engine fueled with various fuels (biofuels, pure oil, diesel fuel blends with biodiesel).
  • URSU, Viorica (Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova, 2016)
    The concept of guilt in Russia was developed under the influence of Western European medieval law, roman law, rules the Christian religion, which, in turn, were influenced by Jewish law. Initially the guilt was understood ...
  • PRIDA, Ion; IALOVAIA, Antonina; KRAJEVSKAIA, Alla; STURZA, Rodica (Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare, 2014)
    Mustul de struguri sulfi tat este un semifabricat larg folosit în vinifi caţie, atât direct, cât şi după desulfi tare şi/ori concentrare, în calitate de component de cupaj cu zahăr natural.Fabricarea, păstrarea şi ...

Search DSpace


Browse

My Account