Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • BACALIUC, Oxana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Scopul lucrării: realizarea cercetărilor privind adăugarea materie primă de origine vegetală tehnologiilor de fabricare a pateurilor din materie primă animală prin îmbogățirea valorii nutritive și a proprietăților ...
  • CHILARU, Angela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    În Republicii Moldova, la fel ca în toate țările Uniunii Europene, siguranța alimentară a fost o preocupare constantă. Principiile care reglementează normele de igienă, bunele practici de lucru, regulile privind ...
  • DODON, Jana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Lucrarea în cauză a fost realizată cu scopul de a aprecia atitudinea persoanelor băștinașe ale Republicii Moldova față de propria sănătate și felul în care ei pun accent pe industria alimentară și produsele ce se gasesc ...
  • MUSTEAŢĂ, Grigore; FURTUNA, Natalia (Tehnica UTM, 2015)
    Studiul dat are ca obiectiv explorarea compoziției aromatice a trei soiuri de struguri de selecție autohtonă (Startovîi, Viorica și Muscat de Ialoveni). În scopul evaluării cantitative a terpenelor libere și legate, strugurii ...
  • BRAȘOVEANU, Olga (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2017)
    Siguranța alimentară este unul dintre cei mai importnați, care concură la sănătatea populației, la reducerea îmbolnăvirilor, și la îmbunîtîțirea calității vieții din tara noastra.Aceasta este tot mai greu de realizat în ...
  • CHIORU, Ana (Tehnica UTM, 2018)
    La couleur est l’un des critères fondamentaux d’appréciation d’un vin rosé. Comme le rappelle VIVAS (1999) dans son ouvrage sur les oxydations dans les moûts, l’exposition prolongée à l’air se traduit par un brunissement ...
  • RADU, Oxana; BAERLE, Alexei; MIJA, Nina; ROȘCA, Ilie (Tehnica UTM, 2015)
    Acizii grași nesaturați au un rol important în reglarea metabolismului celular al organismului uman. Uleiul de nucă, spre deosebire de celelalte uleiuri vegetale autohtone conţine în cantități optimale acizii ω-3, ω-6 şi ...
  • RADIONENKO, V.; PYANKOVA, J. (Technical University of Moldova, 2014)
    The present Article deals with results of researches of appropriateness to use semi–permeable selective membranes for preservation of plant products. There has been substantiated efficacy of the means for preservation of ...
  • VOLOC, Doina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Lucrarea dată a avut ca scop: perfectarea tehnologică de fabricare a pâinii „De Casă”. Pentru analiză a fost luate o probă de pâine cu componentele rețetei: făină de grâu de calitate superioară, apă, sare, drojdie comprimată, ...
  • GRIGORUŢA, Ana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Scopul tezei de master este perfectarea tehnologiei de fabicare a pîinei de secară și ca obiective au fost propuse studierea proprietăților tehnologice ale materiilor prime destinate fabricării pîine de secara, analiza ...
  • GANEA, Grigore; BROŞOVAN, Roman (Tehnica UTM, 2012)
    In the paper work above we analyzed the constructive, technological and economic disadvantages of grape destemmers that at the moment are used at the grapes primary processing factories. Also here we mentioned the improvement ...
  • GAINA, Boris; STURZA, Rodica; BORTA, Ana-Maria (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The management of grape pomace waste represents an important environmental issue. On the other hand, grape pomace as a by-product of wine production represents a valuable source of important nutrients. But for the valorisation ...
  • LEVCHUK, Nataliya (Tehnica UTM, 2012)
    An analytical review of the development of innovative production of fat-containing products in Ukraine was research.
  • SANDULACHI, E.; TATAROV, P. (Technical University of Moldova, 2014)
    This article presents a bibliographic and experimental study of the quality of vegetable oils, including walnuts oil, using fluorescents spectra. Pigments are the most important cause of food color. Each pigment has an ...
  • LAZAKOVICH, Dmitri (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Humans always are surrounded by materials containing phthalates, such as insulation of wires, pipes, plastic housings, varnishes, paints and packaging materials. It is supposed that phthalates accumulate in the human body, ...
  • BAEVA, Marianna; GOGOVA, Tzvetana; MILKOVA-TOMOVA, Iliana; PANCHEV, Ivan; GORANOVA, Zhivka (Tehnica UTM, 2012)
    The possibility of the use of cacao husks, which application is almost unknown in our confectionary, is presented in this article. Three kinds of sucrose-sweetened sponge cakes made by a partial substitution of wheat flour ...
  • NETREBA, Natalia; BOEȘTEAN, Olga (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Grape berries, depending on the variety and place of cultivation, contains from 2 to 5% of seeds. After squeezing the juice, the pomace contains up to 25% of the seeds. Grape seeds are a valuable waste of winemaking, ...
  • SANDULACHI, Elisaveta; COSTIS, Valentina; CHIRITA, Elena (Tehnica UTM, 2012)
    Currently, in the food industry, it is given attention to processing autochthonous walnuts in order to obtain quality products with high nutritional value. Walnuts present a valuable raw material considering the content ...
  • POPOVICI, Violina; STURZA, Rodica; GHENDOV-MOSANU, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    A lot of bioactive compounds can be found in local plant sources, including antioxidants, phenolic compounds, carotenoids, anthocyanins and tocopherols etc. Carotenoids are a class of pigments soluble in fats responsible ...
  • OBRESHKOV, Ivan (Tehnica UTM, 2012)
    Eight honey samples from Bulgaria with different geographical and botanical origin have been studied in terms of their quality characteristics and element composition. The moisture, determined by a moisture analyzer was ...

Search DSpace


Browse

My Account