Browsing Colecția instituțională by Title

Sort by: Order: Results:

  • BELOTSERKOVSKII, Igori; SIDORENKO, Anatolie; CONDREA, Elena; MORARI, Roman (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2019)
    Mostra experimentală a vacuumetrului termoelectric are în componenţa sa un bloc electronic şi un convertor, al cărui element sensibil este o peliculă subţire electroizolantă pe suprafaţa căreia sunt depuse circuitele de ...
  • BELOTSERKOVSKII, Igor; SIDORENKO, Anatolie; CONDREA, Elena; MORARI, Roman (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2022)
    Pentru a îmbunătăţi precizia măsurătorilor în domeniul de presiuni joase, a fost proiectat şi construit un prototip de vacuummetrului termoelectric TVG-2, care include o unitate electronică şi un traductor - termocuplul ...
  • MUSTEAȚĂ, Elena (Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM, 2019)
    Gravura moldovenească din anii ’70–’80 ai secolului al XX-lea, deși rezidă în caracterul evolutiv al graficii sovietice din precedenta perioadă postbelică, constituie un compartiment important al artei plastice contemporane. ...
  • DULGHERU, Valeriu; ZAPOROJAN, Sergiu; MANOLI, Ilie; STRATAN, Zinaida (Universitatea Tehnica a Moldovei, 2020)
    Profesorul şi prorectorul Valerian Dorogan a fost un cercetător de înaltă competenţă în domeniul fizicii şi ingineriei electronice, cu vizibilitate recunoscută în mediul academic din Republica Moldova şi de peste hotare. ...
  • EFREMOVA, Nadejda; BEȘLIU, Alina; BATÎR, Ludmila; BÎRSA, Maxim (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2019)
    Proiectul dat este orientat spre elaborare metodologiei inovaţionale de evaluare a toxicităţii nanoparticulelor cu utilizarea drojdiilor. Metodele microbiologice și biochimice de testare a nanoparticulelor propuse pot servi ...
  • ALBU, Svetlana (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, 2013)
    Obiectele de proprietate intelectuală (OPI), în majoritatea lor, nu au formă fizică, însă acordă drepturi şi beneficii economice proprietarului. Volumul drepturilor şi mărimea beneficiilor potenţiale creează valoarea ...
  • CIJ, Marin; PLĂCINTĂ, Elena (Tehnica UTM, 2019)
    Numele are taina sa teologică. Prin nume, ne afirmăm în viață, la studii, în muncă, în știință, la judecată. Prin nume, ne declarăm fecior ori fiică a unui părinte, a unui popor. Fără nume, istoria universală și cea națională ...
  • MANEA, Andreea Rafaela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În urma studiului efectuat s-a demonstrat că făina de banane are o valoare nutritivă importantă, ce reflectă un conținut ridicat de fibre alimentare, un conținut redus de zahăr și o valoare nulă în gluten. Ea poate fi ...
  • CAPSÎZU, Valeriu; ALBU, Svetlana (Universitatea de Stat din Moldova, 2009)
    The authors emphasize the differences between market value, liquidation value and mortgage value and demonstrate that mortgage value representing around 70% from the market value but not from liquidation value as affirmed ...
  • HADJI-BANDALAC, Mariana (Institutul de Cercetari Economice şi Sociale “Gheorghe Zane”, Iaşi, 2021)
    This paper reflects the theoretical and practical ideas following the role of the symbol in visual communication and comprehension the transmitted message. The aim is assimilation of essential knowledge needed in the process ...
  • ANDRIȚCHI, Lilia (Tehnica UTM, 2019)
    Cultura ne reprezintă ca om și societate, aceasta este tezaurul unei țări, din acest motiv datoria fiecăruia este de a o păstra și de a îi oferi o continuitate, de a nu permite să ajungem la o ruptură a legăturii dintre ...
  • CATERENCIUC, Svetlana (Universitatea de Stat din Moldova, 2018)
    Determinarea statutului funcţional al prefixoidelor are o importanţă principială atât pentru revelarea proceselor şi tendinţelor derivaţionale în metalimbajul tehnic englez din domeniul telecomunicațiilor, cât şi pentru ...
  • DARADUDA, Nicolae (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2024)
    Scopul lucrării: Valorificarea biomasei provenite din diferite culturi energetice pentru producerea BCSD în toate aspectele prevăzute de sistemul de certificare ENplus. Obiectivele lucrării: Evaluarea situației actuale cu ...
  • LUCHIANOV, Alexandra (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În Republica Moldova se observă o tendință tot mai mare de valorificare a deșeurilor, iar compartimentul vinificație nu rămîne în urmă la acest capitol. Datorită producție mare de vinuri, se atestă o cantitate mare de ...
  • BALAN, Mihail; BALAN, Mihail; VIȘANU, Vitali (Tehnica UTM, 2020)
    Tehnologia vinului reprezintă un process destul de costisitor deoarece se foloseşte doar 70% din materia primă, 30% fiind pierderile, numite deşeuri sau produse secundare. Din industria vinului rezultă o serie de subproduse, ...
  • CRUCIRESCU, Diana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2024)
    Scopul lucrării: valorificarea merelor imature pentru obținerea unei surse de aciditate naturală (acidifiant din mere) și utilizarea acesteia în industria alimentară, în special la conservarea fructelor și legumelor, ...
  • CUȘMENCO, Tatiana (Tehnica UTM, 2019)
    Laptele de capră reprezintă o sursă excelentă de hrană pentru nutriția umană, care are o caracteristică distinctă, cum ar fi compoziția chimică, mărimea structurii miceliilor de cazeină și a globulelor de grăsime. Aceste ...
  • VASILIEV, Valentina (Tehnica UTM, 2019)
    Lucrarea reprezintă un studiu aplicativ al portului tradițional basarabean ce elucidează aspectele de implementarea acestuia într-un model vestimentar modern. Studiul conturează: particularitățile structurale ale costumului, ...
  • SCOBIOALĂ, Nadejda; CEBOTARI, Margareta; PANAGUȚA, Rodica (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The ethnological heritage of the Republic of Moldova is one of the pillars on which reliance the country's culture and identity and it is traditionally valued more for its aesthetic, recreational and leisure sides by narrow ...
  • BANARU, Svetlana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Orice localitate are un patrimoniu cultural bogat, care doar fiind valorificat la maxim și promovat prin prisma turismului rural bine organizat, poate duce la o creștere socială, educațională și economică a societății. Satul ...

Search DSpace


Browse

My Account